Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд

...
  Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд
Коментари Харесай

Главният прокурор атакува в КС Закона за частната охранителна дейност

 
Главният прокурор Сотир Цацаров насочи искане до Конституционния съд (КС) за оповестяване за противоконституционни на разпореждания от Закона за частната охранителна активност, обнародвани на 30 януари, заради несъгласието им с правилата на правовата страна, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.
 
Разпоредбите се отнасят до защитата на урабинизирана територия, като нов тип охранителна активност. В тях се регламентира същността и метода на реализиране, сключването на контракти за защита и отделяне на екипи за реализирането на тази защита.
 
Основният мотив на основния прокурор е, че опазването на публичния ред, който включва и отбраната от незаконни похищения по отношение на жителите и техните имущества, е парламентарен и законов ангажимент на Министерски съвет и Министерство на вътрешните работи.
 
 БГНЕС, списък

" Наред с това неприемливо се засягат (прехвърлят се) пълномощия на страната, осъществени от Министерски съвет и съответно от Министерството на вътрешните работи по запазване на публичния ред и националната сигурност, като тези пълномощия се разпореждат на търговци ", се споделя още в претекстовете към настояването до Конституционен съд.
 
В настояването се сочи още, че с атакуваните разпореждания на законово равнище се разрешава безкрайно влияние от страна на частни охранители върху живота в обитаемоте места , без значение дали се касае за осъществяване на дейности, засягащи персоналния живот и имущество, упражняването на политически права, стопански действия или други.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР